News

Vildt vejr til Fyn Cup: Regn, hagl og torden - you name it

Palby Fyn Cup 2015 leverede det hele, i rigelige mængder. Søren Hansen fra Elvstrøm Sails, som var taktiker på Sort Sol, Scan Kap 99, der løb med sejren overall, fortæller;

”Det er nok den hårdeste Fyn Rundt jeg har været med til, nogensinde! Og jeg har vist efterhånden været med 40 gange. Det var en forholdsvis hurtig tur, men med næsten 80% kryds under svære forhold sad vi jo det meste af tiden på kanten, og det var ikke ligefrem i 26 grader og sol. Vi har tit oplevet folk, der udgår på grund af for let, eller slet ingen  vind. I år var billedet et helt andet. For de 99 både, der undervejs udgik har beslutningen sikkert ikke være let, men et blændende eksempel på godt sømandskab og kloge, voksne beslutninger.” 

Vildt vejr

Crewet på Sort Sol, bestående af skipper Henrik Ilsvard og de 2 trofaste trimmere Frank Kirkegaard og Søren Duedahl, har sejlet Fyn rundt sammen i mere end 12 år og er altså godt sammentømret til distance sejladserne.

”Når man presses undervejs er det selvfølgelig en fordel, at man kender hinanden rigtig godt,” fortæller Søren. ”Det er også i situationer som disse, at grejet på båden skal stå sin prøve, og der er ret kontant afregning hvis et fald eller en blok ikke er helt frisk længere!

Vi satte vores store spiler fra Thurø Rev, og vi rå-surfede  deropad ! På et tidspunkt kom der yderligere kraftige byger, og da det var sort nat var de lidt svære at forudse og ”melde”, så vi måtte ned og bide i græsset til luv til sidst ! Alt grej holdt til den lille øvelse, men pumpen måtte altså i gang. Derfra var vi temmelig våde og kolde (eller koldere end før)”, slutter Søren der samtidig understreger at glæden ved at vinde under de forhold er særlig stor.

Powered by Elvstrøm Sails

Under de vejrforhold får ordet ”powered by” en helt særlig klang. Særlig hos dem, der var med og havde det hele tæt på og inde under huden.


Jens Quorning med Dragonfire var hurtigste båd rundt om Fyn. Han fortæller om turen: "Ja, det va en kold tur Fyn rundt i år og da vi sidder meget eksponeret hele vejen rundt var den extra kold i år. På Dragonfire som er en ekstrem let båd på bare 600 kg , er det en udfordring med så meget vind, da vi ikke kan udnytte vores ellers enorme fartpotentiale under disse vindforhold. EPEX sejlene stod for den store test her i denne sejlads og viste sit værd også på Flerskrogsbåde, som har extra store belastninger på rig og sejl under disse vindforhold. Alt i alt var vi  glade for at kunne gennemføre sejladsen og samtidig være først over mållinjen.

Blandt flerskrogsbådene var 9 ud af 10, der gennemførte udstyret med EPEX sejl fra Elvstrøm Sails.

1. og 2. pladsen overalt var powered by Elvstrøm sails. På top 5 listen overalt var 3 både powered by Elvstrøm Sails. På top 7  listen overalt var 4 både powered by Elvstrøm Sails, og på top 13 listen overalt var 6 både powered by Elvstrøm Sails.

Blandt de ”store” både var Torsten Bastiansen med sin ”XEN”, XP 38, udstyret med EPEX sejl, inde som den første på respit tid med en tid på 1:5:37:58, og en samlet placering som nr. 7, kun slået på respit af mindre både.

 

Foto:
Dragonfire

 dragonfire fyn cup 2015

ScanKap 99, Sort Sol: Credit to minbaad.dk